dilluns, 9 de juny del 2014

El Liceu ja té directora artística: Christina Scheppelmann



El procés ha estat més llarg del que els mateixos responsables havien anunciat, però finalment el Gran Teatre del Liceu ja ha seleccionat la seva nova directora artística: l’alemanya Christina Scheppelmann. En el fragor de l’anunci, fet de forma una mica traïdora en l’inici d’un llarg cap de setmana, i amb la immediatesa que donen les xarxes socials, les opinions sobre l’escollida van volar amunt i avall, incloent les d’aquest piulador cronista. Però què en sabem de Christina Scheppelmann? La veritat, no gaire.


Fora d’algun rumor fugisser previ, el nom de la futura directora liceista no és d’aquells que tingués en els meus mapes mentals de teatres i de qui els gestiona, tot i que el currículum aportat pel Liceu i unes quantes recerques per Google donen més dades. Especialment rellevants són els dos últims càrrecs que ha ocupat la gestora alemanya. Scheppelmann va ser directora artística de l’Òpera Nacional de Washington a proposta de Plácido Domingo, el seu director general, i, ateses les múltiples ocupacions del tenor (inclosa la gestió d’una segona companyia, a Los Angeles), no és forassenyat suposar que el gruix de la planificació de les temporades fos responsabilitat seva.


Els condicionants dels teatres nord-americans són molt diferents als dels europeus, i si bé és veritat que en general els gustos dels espectadors són més conservadors, sobretot pel que fa a les posades en escena, això no implica necessàriament que les programacions siguin reaccionàries. Per exemple, a Washington Scheppelmann va endegar un programa d’encàrrecs a joves compositors, American Opera Initiative. Com altres companyies dels Estats Units, i tot i el reclam estel·lar de Domingo (que el 2011 va deixar el càrrec), l’Òpera de Washington va passar per problemes econòmics que la van forçar a retallar les seves activitats i, finalment, a fusionar-se amb el totpoderós Kennedy Center. Cal dir que les opinions que he trobat sobre la feina de Scheppelmann a la premsa nord-americana, sobretot de la influent Anne Midgette del Washington Post, són positives.


El 2012, després de deu anys a Washington, Scheppelmann va fitxar com a màxima responsable per la flamant Òpera Reial de Masqat, a Oman, un d’aquests fastuosos equipaments que només els petrodòlars poden pagar avui en dia i que, des de la deprimida Europa, mirem amb una barreja de condescendent menyspreu i mai confessada enveja. De nou, els condicionants són ben diferents, ja que es tracta de programar en un país sense tradició operística. De fet, Masqat importa produccions senceres, amb cor i orquestra inclosos, de diferents treatres d’arreu, amb la qual cosa la feina de Scheppelmann a Oman no serveix gaire per imaginar què farà a Barcelona.

A falta de trobar cap entrevista que doni alguna pista del seu credo artístic, haurem d’esperar a saber quins són els detalls del projecte amb què ha convençut els que l’han contractat. Scheppelmann arriba al Liceu amb experiència contrastada i contactes internacionals, això és indiscutible. El dubte està, justament, en saber quin marge d’actuació tindrà la nova directora artística amb recursos migrats i uns gestors que, quan parlen una mica d’òpera, posen els pèls de punta. A més, són de refiar les administracions que van deixar que el teatre anés a la deriva?  
  

4 comentaris:

  1. Enhorabona Xavier, pel teu article documentat i expectant sobre el que ens pot oferir la Scheppelmann. Havia llegit fins ara algun comentari força despectius amb ella, crec que de manera injustificada, per respondre més potser a fustracions personals que a fets objectius.
    Crec que la clau està en l'últim que dius, quin marge d'actuació tindrà. Dessitjem-li ho millor, pel bé de tots!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari, Teresa. Haig d'admetre que, en calent, jo també vaig ser injust (o precipitat) en l'opinió sobre una persona de la qual, en el fons, ben poca cosa en sabia. Quan coneguem millor com és i què vol fer podrem opinar amb més coneixement de causa. O sigui que wait and see...

      Elimina
    2. Vaig coincidir amb ella quan jo presidia la comissió artística del teatre. De gestió i contractació en sabia més que l'Albin i, si volia, en aquell moment estava més al cas de les veus emergents que ningí i podria escollir casts sense tenir que posa´-se en mans d'un o dos agents artístics-.Soposo que rebrà indicacions a l'hora de confegir una temporada -tothom te en compte els marcs i les possibilitats en què es pot moure - per saber la seva línia artística ens haurem de remetre, com dius tu, al plec que devia presentar per ser escollida o bé a que un primer periodista intrèpid s'aventuri a fer-li una entrevista a fons. Jordi M.. He posat anònim perquè mo m'aclareixo amb les opcions que posen: URL, Open ? Ja saps qui sóc._

      Elimina
    3. Gràcies, Jordi, per ajudar-nos a conèixer millor qui serà la nova responsable artística del Liceu. De fet, el teu comentari coincideix amb altres que m'han fet en la mateixa línia, és a dir, que la Christina Scheppelmann coneix bé aquest negoci. Temps al temps

      Elimina

Tots els comentaris són benvinguts sempre i quan es facin amb uns mínims d'educació i respecte i no s'amaguin rere l'anonimat o pseudònims més o menys enginyosos.